Malignt lymfom

Malignt lymfom, lymfcancer, hundcancer… (o)kärt barn har många namn. Då jag får många frågor om just detta tänkte jag att det är bättre att det finns en egen sida om ämnet här på bloggen med lite information. Det finns redan som en kategori där blogginläggen sorteras in men det blir lite tydligare så här. Självklart får ni fortfarande skicka frågor via kommentarer, mail eller på facebook men här nedan kommer lite fakta som jag hoppas kan vara till hjälp. Informationen är fakta som jag lärt mig av Nanna Åkerlund Denneberg, onkolog samt specialist i onkologi, samt egna erfarenheter. Om tid och energi kan hittas någonstans är tanken att skriva en bok om hundcancer, för hundägare från en hundägare, men det är ett senare projekt.

 

Vad är Malignt lymfom?
Svar: Malignt lymfom är en tumörsjukdom, dvs lymfcancer, som kan drabba alla hundar oavsett ras, kön och ålder. Många tror att cancer bara drabbar äldre hundar men så är det inte utan även unga och medelålders hundar kan drabbas.
Det som händer är att lymf-vävnad i kroppen drabbas av tumöromvandling och detta kan ske i hela hundens kropp. Sjukdomen uppstår i de vita blodkropparna och omvandlas sedan till tumörer. Det vanligaste är att lymfkörtlarna blir förstorade och angrips av cancern och man brukar kunna känna detta vid halsen, bogen samt ovanför hasen. Även inre organ som lever, mjälte, tarm osv kan drabbas och cancern sprider sig genom hundens kropp genom lymfsystemet och blodet. En hund kan även få lymfom i munnen och i huden. Det är alltså inga tumörer som kan opereras bort.

Varför får en hund lymfcancer?
Svar: Det vet man inte.  Sjukdomen är inte smittsam och forskare debatterar kring dess ärftlighet. Det finns inga bevis för ärftlighet men heller ingen förklaring till varför vissa hundraser drabbas mer än andra om det inte har med genetik att göra. Det finns heller ingen förklaring till varför hundar som är släkt drabbas av sjukdomen. Inom polarvärlden finns det forskning som tyder på att lymfom ofta drabbar Siberian Huskies men orsaken är alltså inte fastställd.

Hur får hunden diagnosen?
Svar: Som ägare kan man upptäcka att hundens lymfkörtlar svullnar upp, att den får prickar i munnen, runda ”sår” i huden som inte läker osv. En riktigt duktig veterinär kan också dra egna slutsatser baserat på en undersökning av hunden, en medelmåttig veterinär tror tyvärr oftast att cancern är något helt annat och behandlar därefter. Vid minsta misstanke bör man vända sig till en onkolog som är expert på tumörsjukdomar. Man gör sedan en biopsi som ger mycket information och därefter måste man bestämma sig för om man vill behandla eller inte.

Min hund har lymfom – vad händer nu?
Svar: Idag behöver en cancerdiagnos inte vara en dödsdom. Experter i onkologi behandlar framgångsrikt hundar med cytostatika, dvs cellgifter, och det finns många solskenshistorier om hundar som fått en andra chans att leva. Det är dock väldigt olika odds för fortsatt överlevnad, statistiskt sett så lever 25% av hundar som haft lymfom i två år efter behandlingen. Vissa hundar får inte full remission på cancer under behandlingen och lever ett tag till innan de blir såpass dåliga att de behöver avlivas. Vissa hundar får ett extra bonusår eller två och vissa f.d. cancerpatienter lever tills de är 15 år gamla. Sådant kan man aldrig veta i förväg tyvärr. Behandlingen syftar i första hand till att förlänga hundens liv och botar man cancern så är det en stor bonus. Det är vanligt att cancern kommer tillbaka efter behandlingen, statistiskt så brukar hundar vara cancerfria i ca ett år innan den kommer tillbaka.
Har din hund lymfom så har du två val, antingen så behandlar du den med cellgifter eller så låter du bli. Väljer du att inte behandla brukar hunden leva ca sex veckor from diagnosställandet.

Hur mår hunden under behandlingen?
Svar: Oftast ganska bra. Om man jämför människor och hundar så mår människor mycket sämre under en behandling än vad en hund gör. Hundar får inga biverkningar som smärta, pälsavfall osv.
Biverkningar som kan förekomma är bl a kräkningar, diarré (vanlig eller blodig), onormal trötthet, viktminskning, illamående, blodbrist (pga att benmärgens produktion hämmas) och infektionskänslighet (pga lågt antal vita blodkroppar). Många hundar upplever inga biverkningar alls och är som vanligt under behandlingstiden.

Vad kostar en cancerbehandling?
Svar: Det beror på din försäkring. Om din försäkring tar cellgifter så kan du använda dig av det belopp som försäkringen är på. Agrias största försäkring är på 50 000 och tar all form av cancerbehandling.
Du har även en rörlig självrisk som du får betala själv vid varje besök, denna brukar ligga på ca 500-600 kr per gång. Sedan tillkommer resekostnad till onkologen, mediciner för ev biverkningar samt ev byte av foder. Det krävs ett tiotal behandlingstillfällen.

Vart vänder jag mig för behandling av min hund?
Svar: Till någon av Sveriges experter i onkologi.
Nanna Åkerlund Denneberg finns på Jönköpings djursjukhus, telefonnummer 036-34 18 80. Nanna har även tillgång till Sveriges enda strålbehandlingsanläggning som kan användas på tumörsjukdomar som sitter i t ex nosen, munnen och huvudet.
Henrik von Euler jobbar på SLU i Uppsala, telefonnummer 018-671363.

Exxas cancerresa
Exxa började utveckla lymfom under senvintern/våren 2012. Jag upptäckte röda upphöjda prickar på hennes tunga under ett dragpass som gjorde mig orolig. Hon hade även två små pälslösa cirklar på huvudet. Vi träffade 14 (!) olika veterinärer runt om i Skaraborg som gav Exxa den ena diagnosen efter den andra. Först i augusti fick jag kontakt med en veterinär som trodde det kunde vara cancer. Eftersom en obehandlad hund statistiskt sett lever i 6 veckor med obehandlad lymfom så hade Exxa oerhört lång överlevnadstid, tack och lov! Jag var (och är) oerhört besviken på legitimerade veterinärers kompetens när det gäller cancer!
Vi gjorde en biopsi och två veckor senare fick jag svaret att hon hade elakartad Malignt lymfom. Under dessa veckorna letade jag febrilt efter information på internet som var oerhört bristfällig. Dock hittade jag Nannas uppgifter och bokade en tid med henne redan innan biopsisvaret kom. Redan dagen efter hade vi tid på Jönköpings djursjukus.
Exxa hade lymfom både i systemet och i huden och munnen. Därför var hennes odds sämre än normalt. Trots detta gick jag på min magkänsla och valde att behandla Exxa, inte palliativt utan aggressivt. Exxa svarade i början bra på behandlingen men efter några gånger hade hon inte full remission (när symptomen på cancern är borta) utan endast partial remission. Vi beslöt oss för att fortsatta en gång till på protokoll ett innan byte till ett annat och under de veckorna fick Exxa full remission och bibehöll sedan denna under resten av behandlingen. Exxa fick cellgifter sept-dec och bedömdes vara cancerfri i december. Jag skriver inte friskförklarad för det blir aldrig en hund då risken att cancern kommer tillbaka är mycket stor.
Under behandlingstiden mådde Exxa ganska bra, det enda cellgiftet som hon reagerade kraftigt på var ett som kommer i en röd droppform, Doxorubicin. Detta cellgiftet är mycket kraftigt och kan slita på hundens hjärta, därför finns det en livstidsdos och sedan kan hunden aldrig få det igen. De gångerna som Exxa fick detta fick hon kraftig diarré, i början var den även blodig. Som tur är finns det mycket mediciner som hjälper. Någon gång kräktes hon också. Men överlag mådde hon bra, hon åt och drack som hon skulle och var pigg och glad. Alla som träffade henne under den perioden trodde knappt på mig när jag sa att hon hade cancer.
Exxas cancerresa var oerhört tuff, kanske mest för mig. Man får räkna med att cancern tar över hela tillvaron, den finns i bakhuvudet hela tiden och kräver oerhört mycket tid, pengar och energi. Men jag har aldrig, inte en enda sekund, ångrat att jag behandlade henne. Det är i skrivande stund ca 1 år och 9 månader sedan som Exxa fick lymfom och jag har henne fortfarande hos mig, fin och glad, full av energi. Varje dag är en oerhört uppskattad bonusdag och jag hoppas att jag får behålla henne i många år till!

 

097copy
Exxa ligger och vilar under Nannas skrivbord efter att ha fått cellgift via dropp.

 

10 reaktioner på ”Malignt lymfom

  1. kerstin macke eriksson

    Hittade din blogg när jag sitter och är oviss om hur det står till med min Obelix 7 år, en Riesenschnautzer PS, som man tagit biopsiprover på i förrgår hos Södra Djursjukhuset i Sthlm.

    En vetr hos Distriktsveterinärerna i Vårsta upptäckte stora lymfknölar på halsen, bogen och bakhasorna i början av juni. Vi var där för en sårskada uppkommen av karbinhaken på ett gammalt koppel som fastnat i huden framtill då Obbe drog till där vid trädet han var bunden vid då jag klippte gräset. Såret fick jag spola och sköta om, medan labbet undersökte hans blod. Han hade lite anemi men inte alarmerande. Fick remiss t Djursjkh och var där den 26 juni.
    Obbe har sydda små sår på tre ställen och får ha tratt då vi inte har koll på honom. Han har mått bra så jag har inte märkt något på honom utan det blev en oväntad upptäckt för oss. Idag två dagar eft operationen/biopsin har han diarre` och det är även blodblandat! Den 7 juli ska vi ta stygnen och få analyssvar…… Du förstår säkert min oro?
    Obbes bror Ozzie togs bort hösten 2013 för lymfomcancer, så nu är ju min oro ännu större. Har Obbe samma elände?
    Kände bara att jag ville tacka dig för allt du har delat med dig.Tack!

    1. Karin

      Hej
      Jag har också en risen ps född 2006 som heter Offe(Outstanding Orpheus) kommer från Mottled Kennel. Har känt att han har knutor under halsen och blivit trött vilket inte är normalt för honom. Ska till vet imorgon , kan det vara så att Obbe och Ozzie är kullsyskon till honom?

  2. Hej!
    Vad tröstande att läsa ditt inlägg om malignt lymfom. Min bordercollie Eddie, 6 år, har troligtvis fått det. Vi väntar på att få en tid hos Nanna, förhoppningsvis i morgon. Vi har en tid i morgon på Västra Djursjukhuset för ytterligare undersökning (under narkos), men jag känner en av veterinärerna i Jkg och hon ska försöka hjälpa mig att få en akuttid hos Nanna i stället. Jag kommer att göra allt för min kille för att han ska bli cancerfri ( och botad). Det har varit en helg utan sömn och många tårar. Just nu ligger min Eddie på min arm i sängen och pussar bort mina tårar.

  3. Solveig Almberg Jensen

    Hej. Hittade av en tillfällighet denna sida. Vår lilla tik, blandis med Schapendoes, Bordercollie och Beardeid collie, fick diagnosen Malignt lyfom i maj 2010. Fick veta att hon inte skulle leva över sommaren men med kortisonbehandling så lever hon fortfarande. Hon är glad och pigg och vi gläds åt varje dag vi får ha henne kvar. Finns ju i bakhuvudet att det tar slut en dag men det förtränger vi.
    Solveig Almberg Jensen

    1. Elin

      Är det sant!? Vad fint. Jag vill höra mer. Min hund har juvertumör och hon är superpigg och glad och jag känner inte att jag vill avliva henne….hon får kortison också.

  4. Vill bara berätta att min älskade Eddie INTE hade malignt lymfom. Var hos Nanna och hon undersökte Eddie och sa direkt att det inte var m l. Men för att vara på den säkra sidan sövde de honom och tog prov på lymfkörteln som var svullen. De tog även serumprov (blodprov) och den visade ingenting heller. Så lycklig! Jag hoppas att Exxa fortfarande mår bra. Delar din blogg om malignt lymfom. Hälsningar http://www.emblaandeddies.com s matte.

  5. Susanne

    Vår älskade prinsessa, vår katt Safira, har nu fått diagnosen malignt lymfom. Vi har också varot hos veterinär efter vetrinär och hon har fått cortison och antibiotika o allt möjligt. Efter ca ett halvår föreslår de att biopsi ska göras. Nu har vi svaret och nu ska vi påbörja behandling. Om veterinären går med på det. Vår försäkring täcker inte det, men det spelar mindre roll. Din blogg kändes väldigt bra att läsa, så TACK!

  6. Nilla

    Hej! Har en schäfer tik på 13 år i november som är steriliserad sen några år pga livmodersinflamation.Är för övrigt mycket pigg för sin ålder dock något överviktig.Hon har fått knöl på insidan ena ljumsken, ett juver och liten vårtliknande på nosen. Vid ett veterinär besök antydde veterinären att det var cancer och gick inte att behandla eller operera. Nu i dagarna har hon blivit flåsig.Så jag valde att göra en koll här på nätet om symtom. Misstänker det kanske är slutet för vår trotjänare?? Men är det alltså möjligt att behandla sådan tumör och isåfall vart vänder man sig.Har varit med om både seriösa veterinärer och oseriösa genom åren till olika djur där en del sagt att felet inte går att göra något åt sedan kontaktar man annan klinik och får hjälp.Vi bor i Värmland. Vore så oerhört tacksam om att få lite vägledning om hur vi ska göra. Med vänliga hälsningar Nilla

  7. Helena Nilsson

    Hej!
    Är tacksam att jag hittat din blogg. Jag sitter just nu med en hemsk oro över min tjej som ligger inne på smådjurskliniken på UDS i Uppsala. För en dryg vecka sedan upptäcktes lymfknölar i buken via ultraljud samt förändringar på levern. Biopsi togs på fredagen och svar kom i tisdags – lymfom. Min tjej började bli annorlunda i mitten, slutet av maj. Hög feber i början av juni och in till veterinär 9 juni. Blodprover togs och man röntgade buken för att kolla livmodern. Man såg att hon tappade i blodvärde under den veckan sen. Ultraljud gjordes 16 juni och inget upptäcktes. Blodprov visade inga tumörceller… men hon fortsatte att ha diarré och enstaka kräkningar. Så lades hon in förra veckan igen. Det var då de tog nytt ultraljud och hittade orsaken. Hon har tappat jättemycket i vikt… När biopsin kom så lyckades vi få en återbudstid till Uppsala och åkte dit/hit. Onkologen tyckte det var värt att prova men upptäckte att hon hade extremt lågt albuminvärde/proteinvärde och riskerade utveckla ödem och kollapsa. Vi fick välja på att lägga in henne och påbörja cytostatikabehandlingen eller ta hem och låta henne somna in…
    Jag kände bara att jag måste ge henne chansen när vi fick komma hit – återbudet var vår chans. Tyvärr fortsatte albuminet gå neråt så de säger att hon har 50/50 chans att klara detta… jag sitter nu och väntar på dagens provsvar… Hemskt orolig! Men den hund jag träffade igår när veterinären ville att vi skulle besluta fortsättningen var en hund som kämpar och ville fortsätta kämpa… jag vill inte få beskedet idag att värdet sjunkit ytterligare. Snälla låt under ske nån gång! Jag har lovat min Nellie att hon ska med hem igen ❤

Lämna en kommentar