Siberian Husky

Huskyhistoria

Den ras som i dag kallas siberian husky utvecklades hos tjuktjerfolket i den nordöstligaste delen av Sibirien. Klimatförhållanden tvingade dem att basera sitt uppehälle på jakt över vidsträckta områden och tjuktjerna svarade på naturens krav genom att utveckla en unik ras av slädhundar, skräddarsydd för de speciella behov på vilka deras överlevnad berodde. Det tjuktjerna behövde och utvecklade var en hund med förmågan att kunna tillryggalägga långa distanser med maximal fart, men med en minimal förbrukning av energi i ett område nära norra halvklotets köldpol.

Som binäring anlitades tjuktjerna för långa transporter mellan Sibirien och Alaska, deras snabba hundar vann ryktbarhet. När guldrushen i Alaska mot slutet av 1800-talet började klinga av, blev slädhundstävlingar allt populärare. 1908 anordnades för första gången All-Alaska Sweepstakes, en 65 mil lång slädhundstävling, och det var första gången tjuktjiska hundar, importerade av en rysk pälshandlare, deltog i en amerikansk slädhundstävling. De slutade på en tredjeplats men prestationen imponerade stort. Flera slädhundsförare begav sig själva till Sibirien för att leta efter hundar.

 

Egenskaper

Huskyn anses som en krävande ras. Hundarna är flockorienterade och mycket sociala och har ofta stort behov av sällskap och stimulans. Rasen är känd för sin starka drift att springa men även för att yla, gräva gropar och jaga. Hundarna ska vara mjuka, snälla och vänliga till sättet.

 

Träning och arbete

Rasen är i första hand framavlad för att arbeta framför släden. Hundarna är starka, uthålliga och självständiga och har behov av att få jobba med både huvud och kropp. Det är en tänkande hundras som drar nytta av sina urinstinkter, något man märker vid dragträning.
Idag används huskyn även inom lydnad, agility, spår osv då rasen är mycket intelligent och lättlärd. Dock ska man vara medveten om att man inte kan träna en husky på samma sätt som t ex en brukshund då huskyn ofta bara gör saker som den själv tjänar på. Tillrättavisningar och bestraffningar fungerar inte på en husky men lyckas träningen så visar rasen ofta framfötterna både på träning och tävling (även inom bruksgrenar) då den vill göra rätt och är mycket kreativ och uthållig.

 

 

033copy

(Exxa tränar agility)

 

För mina personliga erfarenheter av rasen, se under fliken ”köpa och äga en husky” som ligger under kategorin ”Siberian Husky”.

 

 

Annonser

En reaktion på ”Siberian Husky

  1. Pingback: Uppdaterade sidor. | Exxas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s