Att tänka på inför köp av huskyvalp.

Nedan kommer en lista på sånt som jag personligen tycker är viktigt att titta på innan det är dags för köp:

 

 • Vad för slags husky vill du ha? Det finns ju (tyvärr) två typer – drag och show. Exxa och Lova är av draglinjer och alla som läser bloggen vet ju vad jag tycker om showtypen…
  Vad ska du ha hunden till? Sånt avgör också vilken slags kennel du ska leta efter.

 

 • Sedan är det dags att titta på uppfödare. Jag rekommenderar att du köper från en registrerad kennel! Men även de är många och långt ifrån alla är seriösa och vet vad de sysslar med. Jättetråkigt men sant. Surfa runt på olika kennlar, aslakkgårdens har t ex en jättebra länklista.

 

 • Jämför kennlarna! Vilka verkar mest seriösa – har kennlarna tävlingsmeriter i drag, åker de på stora utställningar, verkar de aktiva med sina hundar, verkar hundarna vara viktiga och speciella för ägarna? Kolla med tidigare valpköpare, hur har det gått för deras hundar, är de nöjda, skulle de kunna tänka sig att köpa hund från samma uppfödare igen?

 

 • Se upp för kennlar som knappt eller inte alls drar med sina hundar, tar kullar ofta, inte har några tävlingsmeriter inom något område och som känns oseriösa och okunniga.
  STOR varning gällande kennlar som bara har haft huskys i något år – vad kan de om rasen egentligen?!
  Folk i huskyvärlden snackar mycket men få kan backa upp sitt prat med riktiga meriter och riktig kunskap…

 

 • Se till att dina källor är riktiga och vettiga!! Använd inte bara en.

 

 • Titta såklart även på de blivande föräldrarna – finns det en tanke bakom parningen? Avel handlar om att föra rasen framåt, inte avla på sina hundar hemma för att de är söta.
  Vilka är föräldrarna, var kommer de ifrån, har de tävlat i drag, hur har det gått på utställningar, är de duktiga på något annat, varför ska just de båda hundarna paras?

 

 • Ta kontakt med några uppfödare som du fastnar för och kolla vilka det klickar med. Besök gärna kennlarna och träffa uppfödarna och de blivande föräldrarna. Verkar allt seriöst, har hundarna gått om plats, verkar de må bra, ser de friska och fräscha ut, är de snälla att klappa och umgås med, aktiveras de ordentligt?

 

 • Det är även viktigt att uppfödaren godkänner dig och inte bara tvärtom! En seriös kennel slänger bara inte ut sina valpar till vem som helst utan kollar upp DIG noga. Jag blev en gång erbjuden att köpa en valp av en huskykennel på en utställning trots att jag aldrig hade träffat den uppfödaren innan och trots att vi inte visste något om varandra. Big no-no!

 

 • Köp inte en valp bara för att den är söt eller billig – det kan straffa sig! Folk som inte gör research ordentligt innan blir ofta sittande med en hund som det är något fel på tyvärr, allt från något genetiskt till aggressivitet. Hur kul är det?!
  Du ska ju köpa en varelse som ska bli din bästa vän – då är det värt både research och lite mer pengar för att få en valp som kommer från en bra kennel och med bra föräldrar. Titta bara på mina pluttar.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

(Exxa som valp)

 

132copy

(Lova som valp)

 

 

 

Annonser

En reaktion på ”Att tänka på inför köp av huskyvalp.

 1. Pingback: Uppdaterade sidor. | Exxas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s