Tvillingar?

God fortsättning på påsken alla fina läsare! Hoppas ni har haft en fin påsk! Det har vi, vi har varit lediga och njutit av att umgås med vår lilla familj; promenader och rastgårdsbesök på dagarna och filmkvällar med tända ljus och god mat på kvällarna – lugnt och skönt! Det hade varit så kul att arrangera en påskfest för vänner och familj med buffé, påskäggjakt för barnen och hundarna, lekar, kanske ett påskinspirerat hemmabyggt photobooth… men det är svårt att få till när man bor i lägenhet så jag får helt enkelt fortsätta drömma tills vi har byggt vårt hus. Men då jäklar…! 😉

 

Nu till vad inlägget egentligen skulle handla om: vi får alltid frågor om våra hundar när vi är ute och promenerar. Tidigare, när Pol var mindre, fick vi alltid frågor om Lova var Pols mamma. Nu, när Pol blivit en långbent dam, frågar folk istället om Lova och Pol är tvillingar och när vi säger nej kommer nästan alltid följdfrågan ”men syskon är de väl iaf?”. Neeeej, inte det heller… 🙂
Samma sak händer på Facebook när jag publicerar bilder på hundarna där, vänner och bloggläsare kommenterar ofta att de inte längre kan se skillnad på tjejerna. Jag kan förstå varför; båda är ju vita, har bruna ögon och är nu ungefär lika höga men det finns också skillnader dem emellan och när man väl har lärt sig dem så går det betydligt lättare att särskilja dem. Jag tänkte därför ägna det här inlägget åt att lära er läsare att se skillnad på våra busar:

 

Pigmenten.
Lova har svart pigment och Pol har brunt. Detta syns framförallt runt ögonen och i mungiporna, Lova har svart ”kajal” runt ögonen vilket gör att hennes ögon är inramade. Pol däremot har inte samma kontrast runt sina ögon.

Nosarna.
Pols nos är prickig medan Lovas är enfärgad. När Lova var liten var hennes nos svart, sedan blev den ljusrosa och nu är den ljusbrun med lite rosa toner i. När vi köpte Pol var hennes nos rosa med någon brun prick på, sedan blev prickarna fler och större och i skrivande stund kan man se den rosa undertonen men de bruna prickarna dominerar. Kanske blir den helt brun i framtiden?

 

085copy2
(Här ser ni vad jag menar med pigmenten, Pols ögon är inte speciellt inramade eftersom hennes pigment är brunt och därför smälter in lite mer i pälsen. Ni kan även se den prickiga söta lilla nosen)

 

183copy2
(Här ser ni Lovas ”kajal” runt ögonen, jämför med bilden ovan på Pol så ser ni skillnaden. Samma sak runt munnen där Lovas pigment är svart.)

 

Kropparna.
Lova har alltid varit kraftig och som vuxen är hon en maffig tik, inte tjock på något sätt men rejäl. Bitig. När hon vaccinerades sist vägde hon strax under 22 kilo och på utställningar brukar måttet alltid bli 55.5 (förutom i höstas då domaren först fick 57 och sedan 56 – slutade på 56 i kritiken). Hon är dock inte tung i kroppen på något sätt utan rör sig lätt, ledigt och elegant – jag älskar Lovas kropp och tycker att hon är oerhört fin att titta på. När vi köpte Pol utgick jag ifrån att hon skulle bli lik Exxa i kroppen, alltså lite smalare med långa ben och ett tag såg hon verkligen ut precis så men nu… ja, jag vet inte. På sista tiden tycker jag att Pol har biffat till sig, hon är inte mycket mindre än Lova på bredden och är lika hög till manken – detta trots att hon är lägenhetshund och inte får den där fluffiga pälsen som utomhushundar får. Kanske blir hon en blandning av Exxa och Lova i kroppen som vuxen? Fast just nu ser det faktiskt ut som att hon blir mer lik Lova kroppsligt sett. På kort när tjejerna busar eller springer kan ni dock än så länge alltid utgå från att den smalare hunden är Pol.

Ögonen.
Lovas ögon är bärnstensfärgade och blicken är vuxen, lugn, stadig (såvida hon inte är tokig, då är blicken tokig också, haha). Ögonfransarna är vita och ganska långa. Pols ögon är lite brunare än Lovas och blicken är fortfarande ganska ”jag är en söt liten valp, älska mig och ge mig godis”-aktig. Men det är på fransarna man ser att det är Pol för om Lovas fransar är fina så är Pols helt otroliga, hon har låååånga vita fransar som från sidan täcker 1/3 av hennes ögon.

 

020copy(Lovas stadiga blick. Här ser ni också att hennes nos är väldigt jämn i färgen).

 

001copy(Pol och hennes valpögon som kan se väldigt bedjande ut…)

 

tok1947420_10153949124694477_8931749454423610215_n
(Lovas tok-blick! Bild från vår instagram)

 

Nu vet ni vad ni ska titta efter. Låt mig veta om det blir lättare att se skillnad på tjejerna framöver! 🙂

 

Annonser

6 reaktioner på ”Tvillingar?

  1. Smällar man får ta om man väljer två av samma ras 😉 har haft samma erfarenheter som du med mina svarta 🙂 fina är de iaf. God fortsättning du med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s