Just relax and accept the crazy.

(English version below)

SHEJRIX POLEDRA
Bäbis-Pol är nu 8 månader gammal och ja…hon är en karaktär. 🙂 Pol älskar uppmärksamhet mer än något annat och blir oerhört glad när hon får den och ser till att ta den om den inte kommer i rätt tid, haha. Det räcker att man tittar på henne så börjar den lilla svansen vifta, pratar man med henne kommer hon direkt springande och pratar man dessutom med bäbisröst så klättrar hon upp i famnen på en och slickar och pussar som att det inte finns en morgondag. Pol äääälskar att pussas, det spelar ingen roll om personen som hälsar på henne är en främling, varje hälsning förtjänar en puss tycker Pol. Därför blir hon oerhört glad när områdets alla barn vill hälsa på henne; hon ställer sig på bakbenen och går från famn till famn med sin lilla tunga och går loss på barnens ansikten. 🙂

 

En annan sak som Pol älskar är pinnar. Jag har aldrig träffat en hund som är så pinnglad som hon är. Alla pinnar ska plockas upp och släpas med på promenaden, oavsett om det bara är en liten tunn kvist eller en stor stock (oh ja, hon försöker få med sig stockarna också och ger det ett tappert försök innan hon ger upp, haha). Efter julhelgen var det någon som hade dumpat en julgran på gräsmattan framför vårt hus och Pols ögon lyste när hon fick syn på den… ”Min pinne!!” Den var dock lite sticksig så hon bestämde sig rätt snart för att låta just den pinnen ligga…

 

Polipumpan är också oerhört matglad. Tidigare hoppade hon fyrfota rätt upp i luften som en liten hare när vi började mäta upp maten i skålarna (boing-boing-boing) men det har vi tränat bort, kändes som ett liiiiite oacceptabelt beteende faktiskt. Nu sitter hon istället och piper eller grymtar på oss om hon tycker att vi tar för lång tid på oss och hela hennes kropp vibrerar om hennes dumma ägare får för sig att hon ska träna på ”vänta” eller andra dumheter. Men till hennes försvar måste jag erkänna att hon faktiskt genomför övningen, hon sitter och väntar, hon möter husses eller mattes blick, hon väntar på sitt ”varsågod”… och sedan kastar hon sig över maten. Sedan lägger hon sig och tittar avundsjukt på när Lova äter sin mat, haha.

 

Lova ja… Pol älskar Lova! Pol tycker att Lova är det bästa som finns! Finns chansen så vill Pol vara så nära Lova som möjligt, helst på henne. Det är ju så gott att använda Lovas rumpa som huvudkudde när man ska sova… Och när man vill leka så är Lova den perfekta kamraten för oavsett om hon vill leka eller inte så finns hon ju tillgänglig hela tiden att reta eller bita i. Och när Lova är på lekhumör så har de fantastiskt roligt tillsammans, de bits och sliter i varandra och brottas och jagar varandra och käftar och håller låda, det är nästan så att man kan tro att vi har 10 hundar ibland istället för två.

 

Pol är bra på att hålla låda. Alla mina hundar har alltid pratat mycket (kanske för att jag pratar med dem som om de vore människor?) men Pol är nog ”värst” hittills för jösses vad den hunden kan prata… Exxa hade ju sitt karaktäristiska ljusa wo-wo-wooooooo och Lova har en mörk röst och gör ljud som låter som wuuööö när hon pratar och Pol-pol gör någon slags blandning av båda ovanstående, hon brukar börja mörkt och sedan blir det ljusare och ljusare och hennes ord är väldigt långa om man ska jämföra med Exxa och Lova. Ingen av mina hundar är någon större ylare, de pratar istället och Lova kan dessutom skälla ”som en vanlig hund” (det låter så dumt när man skriver det men alla polarhundsägare där ute vet vad jag menar).

 

Redan nu märker vi hur smart Pol är, hon är extremt uppmärksam när vi gör något och följer våra rörelser med blicken, som om hon försöker hitta ett regelbundet mönster i det vi gör. Det räcker att visa henne ett föremål en gång så vet hon precis vad det är, om det går att äta, vad det är till för och om hon får vara nära föremålet eller inte. Sen att hon inte alltid lyssnar – julgranen t ex ville hon gärna vara nära och det krävdes flera tillsägelser innan budskapet gick fram – det är ju en sak, men hon vet iaf vad det är som gäller. Kommandon plockar hon upp direkt, häromdagen när vi promenerade så kom vi till en återvändsgata och jag ropade ”vänd om” till Lova och vad gör Pol? Hon vänder på en femöring trots att vi inte har lärt henne det! Hon måste ju ha betraktat Lova och lärt sig kommandot av henne på något sätt och det var en riktigt cool upplevelse!

 

001copy(Sötaste Polipumpan / Baby Pol)

 

182copy2(Pol och Lova i rastgården och ja, Lova har en ispinne i munnen 🙂 / Baby Pol and Lova in the dogpen and yes, that is a stick in Lovas mouth 🙂 )

 

ASLAKKGÅRDENS LOVA LEDARE
Loinki-Lova är inte riktigt lika kär i Pol som Pol är i henne. Jag brukar kalla dem frennemies för deras vänskap går lite upp och ner. I början tyckte Lova att Pol var superäcklig men för varje vecka så blev det lättare för henne att åtminstone acceptera lillans närvaro. Nu, efter mer än 5 månader tillsammans, så går det riktigt bra. Lova känns gladare sedan Pol kom men visst händer det att hon ger mig en blick ungefär som ”när ska vi lämna tillbaka henne matte?” 🙂 Lova uppskattar inte att Pol kommer och slänger sig på henne när hon ska sova eller när Pol drar i hennes tassar när hon vilar på golvet så att hela Lova släpas längs med parketten. Ibland tittar Lova på mig när detta händer och det tolkar jag som ett stort fett HJÄLP och då går jag emellan, andra gånger ilsknar Lova till och ger igen med samma mynt vilket jag tycker är bra.

 

Det är i rastgården som Lova får sin revansch. Redan innan vi kopplar loss dem ger Lova alltid Pol samma blick som säger ”hehe nu ska du få din lilla skit” och vi hinner inte mer än koppla loss dem innan Pol springer för glatta livet med Lova i hasorna. Lova leker ganska hårt med Pol i rastis, hon vräker ofta omkull henne så att Pol ligger på rygg med magen blottad och då står Lova över henne och visar tydligt att här är det jag som bestämmer. När detta är gjort kan de leka normalt och då lyser ögonen på Lova, man ser tydligt hur kul hon tycker det är att springa tillsammans med Pol.

 

Lova är verkligen vår klippa och det märks ännu tydligare sedan Pol kom. Pol är ju fortfarande väldigt valpig, sliter i kopplet och hoppar och skuttar och gör lekinviter åt Lova ute på promenad och ibland uppskattar jag verkligen inte det, typ som när man står med snö upp till knäna och ska försöka plocka bajs, jag har verkligen ingen större lust att bli omkullsliten då eller värre av en liten skitvalp. Då är Lova flockens klippa, det räcker att jag säger ”nej Lova” så svarar hon inte på Pols inviter utan sätter sig istället ner och väntar tills jag är klar. Det är betydligt enklare att hantera en lugn hund och en tokig hund med en hand än två galningar, let me tell you.

 

Lova är oerhört kommandosäker, både när vi promenerar och dragtränar så har hon full koll på läget och vet precis vad hon ska göra. Hon är självständig och kör på om jag inte har sagt något annat och ibland tittar hon upp /tittar hon bakåt för att se så att jag är med och att vi är på samma bana så att säga – precis som en duktig ledarhund ska göra. Jag älskar den kombinationen med Lova, att hon är trygg i sig själv att fatta beslut samtidigt som hon är lyhörd gällande mig och Johan. Hon är en lagspelare men också en ledare.

 

Precis som när hon var liten så älskar Lova att vara nära. Hon är väldigt duktig på att visa sin kärlek, hon kommer alltid och lägger sig tätt intill mig och Johan i soffan eller i sängen, så tätt att hon nästan lägger sig på oss och sedan hör man en djup suck från henne och då vet man att allt är bra i hennes värld. Det krävs så lite för att göra Lovis nöjd.

 

Av de tre hundarna som varit mina egna så är Lova den som är lättast att ha att göra med. Så länge som Lova känner en connection med någon så tror jag att hon skulle göra sitt bästa för den personen, oavsett om det är tävling eller en vanlig vardagssituation. Lova är väldigt lättanpassad, så länge som hon förstår vad det är hon ska göra så är det aldrig något krångel med henne. De få gångerna som vi haft henne på pensionat eller låtit vänner passa henne så har alla sagt samma sak; ”vilken oerhört snäll, mjuk och lydig hund ni har” och det är precis så vi känner också. För Lova är snäll, mjuk och lydig men hon är ingen tråkig hund, hon har absolut egen vilja och temperament men hon visar det på ett lite annorlunda sätt än vad många andra hundar gör. Lova väljer sina strider och skulle hon förlora en strid som är oerhört viktig för henne så blir hon sur. Rejält sur. Inte på så sätt att hon skulle vägra lyda eller börja bete sig illa, nejdå. Det är i blicken det sitter. Lova kan ge dig en blick så sur att du nästan får ont i magen och då vet man att hon är oerhört kränkt och besviken och då gäller det att be henne om ursäkt. Gör man det så blir hon snart glad igen för långsint är hon inte. Hon är oftast en oerhört glad och positiv hund som har massa roliga upptåg för sig. Man blir glad av Lova. Hon sprider solsken omkring sig.

 

019copy(Fina Lova i rastgården / Our beautiful Lova in the dogpen)

 

048copy2(Våra tokiga tjejer leker / Crazy girls at play)

 

När jag tänker på Exxa, Lova och Pol så inser jag snabbt vilken oerhörd tur jag har haft med mina hundar. Snälla, mjuka, smarta, snabba, intensiva, hårt arbetande, gosiga, stora personligheter och kärleksfulla – kan man som ägare begära mer eller ens vilja ha mer? Jag är lyckligt lottad!

 

**************************************

English version (google translate)

SHEJRIX POLEDRA
Baby Pol is now 8 months old and well … she is a character 😉 Baby Pol loves attention more than anything and she becomes extremely happy when she gets it and makes sure to take it if it doesn’t come at the right time , haha. Baby Pol looooves to cuddle and kiss and she want’s to kiss everyone she meets. She get really excited when we meet the neighborhood kids because they always want’s to say hi to her wich means she get’s a chance to kiss their little faces. 🙂

 

Baby Pol also loves sticks. All sticks must be picked up during our walks, no matter if it’s just a little thin twig or a large log (oh yes, she always tries to pick up the logs, and she gives it a valiant effort before she gives up, haha).

 

Baby Pol also loves food. She used to jump up and down like a little excited bunny when we were preparing her food but that behaviour is not tolerated in our home och now she sits quietly while she waits…  most of the time. And when she´s done eating she tries to steal Lovas food, haha.

 

Speaking of Lova… Baby Pol loves Lova! Pol want’s to be as close to Lova as possible, preferably on top of her. She thinks it’s so nice to be able to use Lovas butt as a pillow when its time to sleep… And when baby Pol want’s to play Lova is the perfect companion for whether she wants to play or not, she’s always there to tease or bite. And when Lova actually wants to play they have great fun together; they bite each other, they wrestle and chase each other and they bark och talk while doing all of it. Sometimes it sounds like we have 10 dogs instead of two… Pol is a great ”talker”! And she’s sooo clever, we can already tell that she is and will be such an intelligent dog. We can show or teach her something one time and it just sticks in her brain. It’s kinda cool!

 

ASLAKKGÅRDENS LOVA LEDARE
Lova is not as in love with baby Pol as Pol is with her and I usually call them frennemies. Initially Lova thought that baby Pol was absolutely disgusting but as time went on it became easier for Lova to at least accept Pols presence. Now, after 5 month together, the girls are great friends. Most of the time… 😉 But in the dogpark, Lova is the boss. Lova looks at baby Pol like ”I´m gonna get you” and then they’re off…

 

Lova is definitely our rock. It can be challenging to walk two siberian huskies when one of them is a crazy puppy but Lova makes it a lot easier. She always listens and wants to do the right thing and we can always rely on her.

 

Lova also works really hard in the harness. She’s very independent and knows what to do and if I for example yell ”left” she changes direction immediately. It’s a great feeling knowing that I can trust her when I’m on the bike and she’s in front of me. She’s a teamplayer but also a leader.

 

When Lova was a puppy she always wanted to be close to us and cuddle and that hasen’t changed, she still loves it. It doesn’t take much to make her happy.

 

I’ve had three dogs of my own and Lova is definitely the easiest to handle. She adjusts very easily to different situations and as long as she knows what to do, she’ll do it without any hassle. Everyone who gets to know her says the same thing; ”what a nice, sweet and obedient girl she is” and that’s just the way we feel about her. She chooses her battles wisely and is generally a very happy and funny dog. Lova makes people happy!

 

When I think of Exxa, Lova and Pol, I realize how lucky I’ve been with my dogs. Sweet, gentle, smart, fast, intense, hard-working, cuddly, loving and big personalities – can a dogmom ask for anything else?! I’m truly blessed! ❤

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s