Varför är det alltid vi hundägare som måste anpassa oss?

Både Lova och Pol är uppvuxna i bostadsområden med mycket folk, andra hundar, barn, mopeder ect och det finns många fördelar med det. Ur en socialiseringssynpunkt så är det perfekt att bo som vi bor; hundarna får se, träffa och uppleva allt och alla och blir snabbt trygga kring diverse ljud, maskiner osv.

En stor nackdel med att bo som vi gör är dock att man ständigt har känslan att man som hundägare dinglar längst ner på näringskedjan. Har ni läsare någonsin upplevt den känslan?

Jag kan ge er några exempel:

 

*^* Det här med rastning.
Jag har tappat räkningen på hur många gånger folk har ropat från sina balkonger ect ”plocka upp efter din hund!” när någon av mina hundar har suttit och kissat. Tre tankar ploppar då upp i mitt huvud; 1. ”Hur plockar man upp kiss?” 2. ”Jag har (som synes!!) ungefär 80 bajspåsar knutna runt mina koppel så jag har inga svårigheter att plocka upp efter mina hundar OM de gör något som faktiskt GÅR att plocka upp”. 3. ”Sköt dig själv så gör jag detsamma”.
Ett annat alternativ är att folk som är ute och går stannar och tittar på mig medan jag plockar upp bajs i bajspåsar och först knallar vidare när jag knutit igen påsen. Otroligt irriterande när man varit med om det 1000 gånger…

 

*^* Det här med att ständigt känna sig övervakad.
Det är en väldigt speciell känsla att vara ute och gå med sina hundar när man hör folk prata högt från sina balkonger: ”Jaha, nu ska vi se om hon plockar upp efter sin hund, undrar om den kommer göra något, ja nu satte den sig… oj så mycket bajs, hoppas hon har många påsar med sig, (fnitter fnitter) jo där plockade hon upp, undrar om hon fick med sig allt tro?” Är det bara jag som har lust att ropa tillbaka ”Kom ner hit så ska jag trycka ner din stora blöta näsa i gräset så kan du själv avgöra om jag plockade upp allt eller inte”!
Samma sak kan det vara när man går förbi lägenheter på bottenvåningen, folk ställer sig (fullt synliga) i sina fönster och tittar på oss när vi går förbi, när hundarna nosar, om hundarna utträttar några behov samt när vi går därifrån. Johan och jag har börjat vinka åt folk som gör så. En del rycker till och flyttar sig och ställer sig bakom en gardin men många står faktiskt kvar och bara fortsätter titta. Jag kan förstå beteendet eftersom det finns många hundägare som låter bli att plocka upp efter sig men måste man döma alla efter en kam?

 

*^* Det här med nyttjanderätt av väg.
Ett hett ämne just nu. Så sent som i morse när Johan och jag var ute och promenerade hundarna hände detta; Johan håller Pol i kort koppel och jag halar in Lova i flexit så fort vi möter personen i fråga samt håller oss så nära högerkanten som det bara går medan personen vi möter vägrar att flytta sig och ska gå emellan våra hundar så nära att personen i princip stryker sig mot hundarna och sedan får vi en ogillande blick när hundarna nuddar vid personens ben eller jacka. Man har ju lust att säga ”men vad går du så jäkla nära för då när vägen är 4 meter bred?!”

 

*^* Det här med föräldrar och deras ungar.
När snön smälte här i Kållered och det blev minusgrader igen förvandlades allt till isgata, främst gräsmattor. Himla kul att gå på eller hur, särskilt när man har en skadad fot? Nej.
Hundarna och jag kommer traskande på vägen och ser plötsligt en liten unge på 2-3 år komma springande mot oss, jag stannar osäkert och vet inte riktigt om jag ska ropa till ungen att stanna eller vad som blir bäst (för gud förbjude att man tillrättavisar någon annans unge eller hur!) Ca 10-15 meter bakom ungen går ungens mamma och pratar i mobiltelefon och när ungen är nästan framme vid hundarna märker hon detta och börjar skrika ”Adolf!” (jo, det var ungens namn…) springer ikapp ungen, tar ett tag i ungens jacka och ger mig en sådan vild och arg blick att jag riktigt ryckte till och så väser hon ”flytta på dig och gå där borta” och så pekar hon mot gräsmattan som är täckt med is innan hon börjar prata i telefonen igen. Ursäkta men varför är det vi som måste flytta oss? Äger hon vägen? Jag och mina hundar har väl lika stor rätt att använda vägen som alla andra så länge som hundarna är kopplade och går vid min sida? Jag hade god lust att säga till henne att det kanske är hon som ska hålla koll på sin unge istället för att prata i mobilen för nästa gång kanske hon har otur och möter en hund som inte är så barnkär som mina båda är men jag sa inget. Och kanske är det en del av problemet?

 

Jag undrar verkligen varför det alltid är vi hundägare som måste anpassa oss? Varför är det alltid vi som måste flytta oss ur vägen för andra? Varför tycker folk att det är okej att kränka oss genom blickar och ord? Varför får vi tillsägningar om våra hundar skäller medan det är fritt fram för vuxna människor att skrika så det ekar i huset när de bråkar och fritt fram för barn att vråla bloody murder när de inte får som de vill? Varför är det okej att ge mig en tillsägelse när mina hundar bajsar (vi plockar alltid upp efter oss!!) men ingen säger något när folk kastar ut matrester och dylikt från sina balkonger/ fönster rakt ner på allmän gräsmatta eller när soprummet är fullt så folk ställer sina sopor utanför där fåglarna sedan river upp påsarna och sprider skräp längs halva området?

 

Jag kan förstå att folk reagerar när hundägare inte plockar upp efter sig, när de har sina hundar lösa, när de har aggressiva hundar som gör utfall osv. Jag förstår verkligen och jag håller med dem; det är äckligt, störande, obehagligt. Men alla hundägare beter sig inte så. Majoriteten gör som vi, har koll på sina hundar, följer reglerna och försöker smälta in i området så mycket som det bara går. Och det blir fruktansvärt irriterande när man konstant känner att man måste försvara sig själv och sina hundar när man faktiskt inte har gjort något fel.

 

Tänk om gemene man kunde skälla på de som faktiskt gör sig skyldiga till regelbrott och låta alla oss andra få uppleva trevliga promenader där vi inte känner att vi konstant måste anpassa oss och ta skulden för andra människors fel och handlingar? Det vore något, det!

 

048copy2(Våra fina tjejer)

 

Annonser

10 reaktioner på ”Varför är det alltid vi hundägare som måste anpassa oss?

 1. Tina

  Förstår att det är störigt! Jag tillhör pinsamt nog de som faktiskt kollar efter om hundägare tar upp bajset men det är för att så HIMLA många helt struntar i det! Och det är så himla äckligt. Du ska se att de snart lär sig att ni tillhör dem som plockar upp. Jag glor ju inte på folk jag vet sköter det. Men visst önskar jag att jag kunde lita på att alla plockade upp bajset! Dock talar stanken som barnen, och jag själv, tyvärr får med oss in under skorna, ett annat språk…

  Men jag vet att du alltid sköter allt det där du skriver om så himla snyggt! Du är verkligen ett föredöme och morsan med telefon var ju bara retarderad och direkt otrevlig mot dig.

 2. Nasti Samoyed

  Jag har inte upplevt det som du har gjort det, som tur är! Men visst tar jag in min hund i kort koppel, går nära kanten osv när man möter någon, just för att hon gärna hälsar och hoppar.
  Jag misstänker att folk står och tittar från balkong och fönster när jag är ute och går, och försöker ignorera den känslan när jag får den.
  Även jag är en sådan som plockar upp. En gång så hade jag ingen påse med mig, tack och lov bara 50 meter hemifrån, sprang hem med hunden och sen skyndade jag mig ut igen. Jättemärkligt att plocka upp när man inte har en hund med sig! ;P

  Men det är märkligt att det ska klagas på hundar och hundbajs när folk kastar all annan skit på marken, cigg, snus, mat, och gud vet allt vad hunden försökt äta upp. Men det är helt okej.
  Skulle tro att ingen vågar säga åt dom där som inte plockar upp, för dom ser säkert ”hårda” ut, medan resten av oss ser ut att inte käfta tillbaka.

 3. Marie

  Jag känner igen ALLT du skriver men framför allt det där med att folk ska gå så jävla nära ens hund. Alltså varför?! Ni har ju hela vägen att gå på eftersom jag alltid trycker mig intill kanten med min hund när vi möter folk?! Äh! Jävligt bra skrivet som alltid Jennie, hejja dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s