Råd för dig som ska skaffa hund.

En stor grand danois eller en liten chihuahua? En energifylld och arbetsglad tollare eller en glad och intelligent pudel? För dig som funderar på att skaffa hund finns det mängder av olika raser att välja mellan och det är viktigt att du hittar rätt. De olika raserna har varierande personligheter och olika stora krav på aktivering. Sedan är också frågan om du ska köpa en valp eller en vuxen hund. Steget från att du bestämmer dig för att du ska skaffa hund till att du verkligen gör det kommer att vara långt, och det är väldigt viktigt att allting blir rätt.

Har du tid?
Den första frågan som du måste ställa dig är om du har den tid som krävs för att skaffa hund. En vuxen hund klarar av att vara ensam hemma i ungefär fyra-sex timmar, men inte mer, medan en valp inte kan vara ensam alls utan behöver mänsklig närvaro konstant. Det skiljer sig också från ras till ras och hund till hund hur länge de klarar av att vara ensamma, och vissa individer kanske aldrig klarar det trots ensamhetsträning enligt konstens alla regler. Hundar måste dessutom rastas och aktiveras, vare sig du känner för det eller inte.
Först av allt måste du alltså fråga dig om du kan lägga ner den tid som krävs på hunden, eller om din livssituation just nu inte tillåter det. Tänk på att det finns en möjlighet att du får en hund som inte klarar av att vara ensam, så se till att du har en plan B. En del lämnar sin hund till hunddagis eller dagmatte. Det är en lösning som fungerar för många, men inte för alla, och kom också ihåg att kostnaden för dagis eller dagmatte fem dagar i veckan kan vara ganska stor.
En annan fråga du måste ställa dig själv är: Har jag råd? Att köpa hund lite som att skaffa barn. Hundmat, koppel, påsar, tuggben, hundgodis och en himla massa leksaker. Självklart är hundförsäkring också en viktig del av hundköpet. Svedea har en bra hundförsäkring som ni borde ta en titt på.

Valp
De flesta som skaffar sig en hund skaffar en valp. Det är oftast det mest praktiska eftersom du då kan forma den från start, men kom ihåg att för att du ska kunna bygga en bra relation med den så krävs det att du tillbringar mycket tid tillsammans med den. När du ska välja valp så försök att få träffa båda dess föräldrar; på så sätt kan du få en idé om vilken personlighet och temperament den kommer att få när den växer upp.
Ta också reda på om det finns problem med sjukdomar i släkten, och läs speciellt på om olika rasbundna sjukdomar som kan förekomma. Inom vissa raser måste avelshundarna genomgå hälsoundersökningar för rasbundna sjukdomar, som till exempel höftröntgen eller ögonlysning. Även i de raser där detta inte är ett krav är det förstås bra om föräldrarna har testats för vanligt förekommande hälsoproblem inom rasen.
Undvik valpar som är nervösa, rädda och drar sig undan, eller visar tecken på olika problem. Sju dagar innan du får ta hem valpen ska kenneln låta veterinärbesiktiga den och skriva ett besiktningsintyg där det framgår om någonting är onormalt med valpen. Vissa kennlar låter veterinären vaccinera valpen; andra inte. Om valpen inte vaccinerats så bör du låta göra det snarast.
Självklart behöver också de blyga valparna, och de som har anlag för hälsoproblem, ett älskande hem. Men då de är mer krävande passar de mindre väl för den som inte har haft hund tidigare. När du skaffar din första hund är det osannolikt att du har den kunskap som krävs för att ta väl hand om en ”problemvalp”.

Vuxen hund
Ibland händer det att en vuxen hund behöver ett nytt hem, då familjen den bor hos inte längre kan ta hand om den. Vanligtvis handlar det om saker som flytt, ändrad arbetssituation och andra yttre förhållanden som gör att hunden behöver omplaceras. Men det kan också vara så att hunden har problem eller egenheter som gör den lite svårare att ta hand om. Det gäller därför att ta reda på varför hunden behöver omplaceras, om den har några åkommor och så vidare.
Det finns både fördelar och nackdelar med att skaffa sig en vuxen hund. Den är rumsren och kommer (förhoppningsvis) att uppföra sig väl, samtidigt som man slipper besväret med att uppfostra den. Å andra sidan, en vuxen hund är ofta fast i sina vanor och har den några oönskade beteenden kan det ta tid att bli av med dessa. Dessutom måste man vara beredd på att hunden kan ta ett steg tillbaka i träningen när den kommer till ett helt nytt hem och en ny familj. I början kanske den måste behandlas som en valp vad gäller ensamhetsträning och liknande.

Ras
När du ska välja vilken ras din nya hund ska ha så har du en enorm mängd olika alternativ tillgängliga. Det är osäkert hur många hundraser som finns, men det är en bra bit över hundra. För att förenkla det hela så delas hundraserna av Svenska Kennelklubben in i tio stycken huvudgrupper, allt efter vilka egenskaper som kännetecknar dem:

 

* Vall-, boskaps- och herdehundar. I denna grupp återfinns arbetande hundar som schäfer och border collie. Det är mycket aktiva hundar som vill arbeta och därmed kan kräva en hel del tid av sina ägare.

* Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar. Här återfinns bland andra boxer, grand danois och sankt bernhardshund. Även bland dessa hundar finns många raser som tycker om att arbeta och måste aktiveras för att trivas riktigt bra.

* Terrier. Terriers kommer i en mängd olika varianter, där många ursprungligen användes som jakthundar. Terriers är aktiva hundar, om än inte på riktigt samma sätt som ”arbetshundar”.

* Taxar. Taxen finns i olika storlekar och med varierande hårmängd. Taxar är vanliga som jakthundar, men den fungerar också utmärkt som sällskapshund.

* Spetsar och raser av urhundstyp. Olika spetsar, jämthund och älghundar återfinns under denna kategori. Vissa av de här raserna är renodlade jakthundar, och ska du inte jaga bör du satsa på en annan ras då det annars kan bli svårt att tillfredsställa hundens behov.

* Drivande hundar samt sök- och spårhundar. Den här gruppen innefattar bland annat bassets, stövare och dalmatiner. Dessa hundar är i huvudsak jakthundar, men några av raserna passar utmärkt väl som familjehundar.

* Stående fågelhundar. Stående fågelhundar är hundar som avlats fram för att spåra fram fåglar och är alltså i grunden jakthundar, även om en del av dem också är vanliga som familjehundar.

* Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar. Hundarna i denna grupp är i huvudsak retrievers och spaniels, som är vanliga som jakthundar. De flesta av hundarna i denna grupp är snälla och tycker om att vara aktiva, vilket gör dem till utmärkta familjehundar.

* Sällskapshundar. Bland sällskapshundar återfinns bland annat mops, pudlar, chihuahuor och olika hundar som avlats fram i syfte att vara just sällskapshundar. Dessa hundar är vanligtvis rätt små med mycket päls, och även om de inte är jakt- eller brukshundar så behöver de också aktiveras.

* Vinthundar. Vinthundar är mycket snabba hundar som bland annat används inom jakt och hundkapplöpning, men de är också vanliga som familjehundar. Vinthundar är lugna, men eftersom de avlats fram för snabbhet så behöver de springa av sig ordentligt då och då.

 

Denna genomgång är långt ifrån fullständig, och variationen inom de olika grupperna (med undantag för vinthundarna) är stor. För att verkligen kunna välja rätt ras för dig så krävs att du läser på närmare. För nybörjare så kan en hund från sällskapshundsgruppen vara ett bra val, men kom ihåg att du ska leva med din hund i många år så se till att du väljer en ras som du verkligen vill ha. Även inom de andra rasgrupperna finns det många raser som passar bra som sällskapshundar, och är det en aktiv träningskompis du är ute efter så ska du förstås skaffa en sådan om du känner att du har de rätta förutsättningarna.

När du ska bestämma dig för ras
Några saker som du bör kolla närmare på när du bestämmer dig för vilken ras som du vill ha är:

 

Pälsvård. Hur pass mycket pälsvård kräver rasen? Vissa raser kräver en eller ett par timmars borstning per vecka, medan andra kräver minimalt med skötsel.

Aktivering. Hur pass mycket aktivering kräver hunden? Räcker det med promenader eller behövs lydnadsträning, agility, spår, vallning eller kanske jakt för att den ska må riktigt bra.

Sjukdomar. Flera raser har anlag för olika problem, exempelvis med höfter, hud, tänder och annat. Ta reda på sådant i förväg, och om du är intresserad av en ras som har anlag för olika problem, så kontrollera med uppfödaren hur drabbad valpens föräldrar och släktingar är. Kom ihåg att göra egna efterforskningar också – alla uppfödare tycker förstås att just deras hundar är de bästa.

Hane eller tik. Vad man väljer är lite av en smaksak. Tikar löper en eller två gånger om året medan hanar kan vara intresserade av tikar året runt. Hanar kan ibland känna ett behov av att mäta sig med andra hanar, men är däremot ofta ganska okomplicerade till skillnad mot tikar som kan ha väldigt bestämda åsikter om saker och ting. Kom dock ihåg att alla hundar är individer, och det går inte att säga om hane eller tik är bäst. Träffa gärna hundar av båda könen för att få en egen uppfattning om vad som passar dig bäst.

 

Det kanske låter som det är ett enormt arbeta att skaffa sig en hund, och på sätt och vis är det det. Hundar kräver betydligt mer uppmärksamhet och skötsel än katter generellt, och det innebär att ditt liv kommer att förändras när du får din hund. Vi kan inte nog betona vikten av att läsa på noggrant om de raser du är intresserad av. Gå inte i första hand efter utseende, utan rasens personlighet och vilka krav den ställer. Var på samma vis noggrann när du väljer kennel, och ställ många frågor om valpen och dess släkt. Om du är noggrann under förarbetet så har du de bästa förutsättningarna när valpen väl kommer hem till dig!

Du kan även läsa fler råd här.

(bloggsamarbete)

Annonser

En reaktion på ”Råd för dig som ska skaffa hund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s