10 frågor och svar.

1) ”Vad tycker du om folk som t ex adopterar Rumänska gathundar?”

Svar: Jag är kluven. Jag tycker det är fruktansvärt hur djur behandlas över lag världen över. Jag mår fysiskt illa när jag tänker på det och har som dröm att ha ett hem för misshandlade och vanvårdade djur. Så jag tycker det är jättefint att människor öppnar sina hem och ger djur en ny chans. Men jag är orolig för hälsoaspekten, den känns inte tillräckligt undersökt och utvärderad. När man hör att svenska hundar fått fransk hjärtmask och dylikt… då blir jag livrädd. Jag tycker man ska vara 10 000% säker på att hunden är frisk innan den får komma över landets gränser och om jag har uppfattat det rätt så slarvas det en del gällande detta bakom stängda dörrar så att säga. Det är ju inte okej. Sedan vore det ju bra om länder över lag tog bättre hand om själva kastreringsproblematiken. Så – det är väl fint att göra det men man ska se till att hunden inte har några smittsamma sjukdomar innan den kommer till Sverige. Det allra bästa hade såklart varit om man kunde sponsra organisationer i det landet så att de själva kan ta hand om sina djur. Vi kan alla hjälpa till med detta genom att engagera oss i organisationer som specialiserar sig på just misshandlade/vanvårdade/hemlösa djur tycker jag, det behöver inte vara i just Rumänien. Vi har faktiskt samma problematik i Sverige… Jag vill absolut inte hacka på dem som fattat ett sådant beslut att adoptera utomlands men personligen så anser jag att det finns bättre och tryggare sätt.

Har ni sett den här videon? Om inte – se den! Satan i gatan vad jag har gråtit till den här videon, inte bara för att det är en husky och för att den är lik Lova utan för att jag tycker att det är så hemskt men också så underbart att det finns organisationer och privatmänniskor som gör såna här underbara saker för djur i behov av räddning. Den är hemsk men har ett underbart slut! ❤

 

2) ”Hej! Först, tack för en bra blogg! Jag är lite nyfiken på en sak om dig som person, är du feminist? Vad tycker du om filmer som 50 shades of grey? /Liv”

Svar: Hej och tackar! 🙂 Feminist… jag vet inte riktigt vad det ordet betyder längre, det känns som att det blivit ett ord som alla har en egen tolkning på så det är en svår fråga. Jag tror på den fria viljan, på jämställdhet och på lika lön för lika arbete samt på rätt person på rätt plats. Jag tycker t ex att ett par får göra upp själva vad som är jämställdhet för dem, vem som ska vara föräldraledig, vem som ansvarar för städ, trädgård, bilar osv. Jag lägger inga värderingar i hur folk gör och dömer ingen så länge som alla individer är nöjda med sina val och sina situationer. På arbetsmarknaden ska lika arbete självklart ge lika lön men det ska också vara rätt person på rätt plats, jag tycker inte att en kvinna ska bli chef bara för att hon är kvinna, jag tycker att hon ska bli chef för att hon är bäst lämpad för jobbet.
Jag har läst böckerna och har följt diskussionerna till en viss del innan jag blev less, vi såg även filmen på bio förra helgen och den fick lågt betyg av oss.

 

3) ”Hej, skulle vilja efterfråga en Göteborgsguide av dig, både med hund och utan, typ utflykter, mat, bra rastställen för hundar och dylikt. Vore kul! Kram från Anna, Oskarshamn”

Svar: Kära nån, du frågar inte rätt person känns det som… Om jag får lite tid på mig så ska jag göra ett tappert försök. Och du gav mig faktiskt tips på en grej till den framtida nya bloggen, tack!

 

4) Från Lisa: ”Vad kul med ny blogg, det ska bli kul att få se! Kan du inte skriva om mer personliga saker också? Gillar när du skriver om hundsemester på öland, hotell, hunddagis och liknande, även jättekul att läsa dina läsarfrågor!”

Svar: Hej! Som jag skrev på frågan ovan så ska jag i nya bloggen försöka skriva mer om sånt och på ett lite annat sätt. Just när det gäller att skriva personligt så är det en fråga/kommentar som jag fått mååååånga gånger under åren och jag står fast vid att jag har svårt för det. Jag anser att mitt privatliv är mitt, jag har inga problem att dela med mig av vissa grejer/foton osv på Facebook eftersom min sida är ”låst” för utomstående men till främlingar… nja. Jag har svårt att förstå grejen med att ständigt dela med sig av allt. Jag har inte det behovet. Samtidigt förstår jag frågan för jag följer ju också vissa bloggar och då blir det ju så att man vill lära känna människan bakom bloggen… Så kanske en kompromiss där? Jag tycker även att jag försökt att skriva liiiiite mer personligt den senaste tiden, bjöd ju t o m på en osminkad selfie tillsammans med min sambo för ett tag sedan, det har aldrig hänt förr. 😉

 

5) ”Min samojedtik har fått Lymfom. Jag är i chock, mår piss och håller knappt ihop. Jag vet inte vad jag ska göra nu? Vad händer? Vad är mitt nästa steg? Jag har upptäckt att det inte finns någon information om detta, jag har googlat hur mycket som helst. Det var så jag hittade din blogg så jag är en ny läsare. Lever din hund fortfarande? Vad ska jag göra? Min veterinär säger att det mest humana är att avliva direkt eftersom cancer inte går att bota. Jag vet inte vad jag ska tro. Man botar ju 75% av alla människor som blir sjuka. Hon är 6 år gammal, det är inte dags att säga hej då än. Snälla hjälp mig! Linda”.

Svar: Jag är så ledsen för din skull, det beskedet alltså… Det finns massa gamla frågor om detta om du läser under kategorin ”läsarfrågor” samt under sidan ”Malignt Lymfom” längst upp på sidan, du bör hitta mycket information där. Börja där och har du fler frågor är det bara att maila mig!

 

6) Från Sara: ”Åh så söt hon är Lova! Härligt att läsa att allt går bra med henne! Är du orolig för att hon ska få cancer också eller har du släppt den tanken och bara njuter av henne? Hoppas du inte blir ledsen av frågan! Kram =)”

Svar: Tack! Hon är verkligen sockersöt! 🙂 Jag blir inte ledsen av din fråga men det är ju ett ledsamt ämne. Och jo, jag är faktiskt orolig att hon ska få cancer. Eller andra farliga sjukdomar. Eller att det ska hända en olycka och att hon tas ifrån mig. Jag kan bli hysteriskt rädd för det då jag blir lite smått manisk, känner på hennes körtlar, tittar henne i munnen, klämmer på vissa delar av hennes kropp osv. Det är ingen skön känsla. Som tur är så är detta inte ihållande utan det kommer i perioder, den övriga tiden är jag bara ”normalt orolig”. Och jag försöker verkligen att njuta av henne, Exxa lärde mig att ta tillvara på tiden på ett helt annat sätt än vad jag gjorde tidigare och denna lärdomen sitter kvar hos mig. Make everyday count.

 

”7) Är lite nyfiken på vad du har för utbildning och jobb? När kom du ut i arbetslivet? Hur ser dina arbetsdagar ut? Var är Lova när du och din sambo jobbar?”

Svar: Jag har en fil. kand. i socialpsykologi och är alltså socialpsykolog och har även läst vidare till kognitiv beteendeterapeut. Jag har även diverse plockkurser (alltså poäng över mina 180 p i socialpsykologi) i juridik, barn och ungdomspsykologi, kris och katastrofpsykologi och dylikt. Jag tog min examen när jag var 24 år. Jag jobbar på socialtjänsten i Göteborg och mina dagar ser väldigt olika ut beroende på vad som händer, det är svårt att förklara för utomstående. Men det är en hel del skrivjobb som utredningar, arbetsplaner, journalanteckningar osv, samverkansmöten, motiverande samtal, besök på diverse anläggningar, arbetsförmedling, kriminalvård, boenden, behandlingshem etc.
Lova är i sin hundgård på Johans jobb där hon har tillsyn hela dagen, funkar superbra!

 

082copycop3
(Lova och husse på Öland, hösten 2014)

 

 

8) ”Hej! Här kommer lite random frågor.

Vad har du för hårfärg och färgar du det?
Svar: Jag är naturligt rödhårig. Jag brukar endast färga det under hösten och då med samma färg som min naturliga för att få bort den lite ljusare nyansen som uppstår av sommarsolen.

Har du några tatueringar, om inte, vad skulle du välja för motiv om du skulle skaffa och var?
Svar: Jag har inga tatueringar, det är inte min grej. OM jag skulle göra en så skulle det vara en med tydlig symbolik eller något som betydde väldigt mycket för mig, typ Exxa och Lovas namn eller liknande. Jag skulle isf välja på sidan av kroppen vid eller under revbenen, jag har hört att det är det mest smärtsamma stället men jag tror det skulle bli fint. Dessutom vill jag inte ha tatueringar som inte kan döljas under kläder så det känns som ett bra ställe. Men med 99% säkerhet kommer det aldrig ske.

Var köper du sockar till Lova när ni ska dra?
Svar: Jag har aldrig använt sockar då båda mina hundar har klarat sig utan det.

Vad får du oftast komplimanger för med ditt utseende?
Svar: Det som folk oftast uppmärksammar är mitt hår, mina blå ögon och långa ögonfransar, min näsa, min hud och min midja. 

Har du komplex för något?
Svar: Inte under normala förhållanden, då är jag nöjd med mig själv. Under mer extrema förhållanden kan jag ha det. Minns så väl för några år sedan t ex då jag hade en jobbig period i mitt liv och jag gick ner i vikt till 50 kilo, det passade mig inte alls och alla ben i kroppen stack ut. När pappa kom upp och hälsade på mig grät han för att jag såg så hemsk ut. Det mådde jag dåligt över ett tag innan jag blev normalviktig igen.

Nämn tre saker som du verkligen gillar med dig själv och några saker som du skulle behöva förbättra?
Svar: Saker som jag gillar med mig själv är t ex 1) Att jag marscherar till min egen trumma och struntar i vad andra tycker om mig. Det är extremt skönt att ha kommit till den punkten. Jag är väldigt trygg i mig själv och i hur jag anser att jag ska leva, gillar folk mig så är det kul men gör de inte det så bryr jag mig inte. Det är en väldigt befriande känsla att kunna säga så och faktiskt mena det! 2) Att jag är en bra person. Jag känner att jag vet vad som är rätt och fel, hur man ska behandla andra människor osv, jag känner en slags stolthet över den personen som jag är idag. 3) Att jag har ett stort hjärta och att jag bryr mig väldigt mycket om vänner och familj.
Saker som jag skulle behöva förbättra är att jag ibland kan vara lite för snäll och att jag behöver lära mig att inte bära på saker inom mig. Och även att ingen tackar mig för att jag stressar halvt ihjäl mig på jobbet ibland…

Vad använder du för parfym?
Svar: Jag använder Ralph av Ralph Lauren, älskar den! 

Varifrån kommer Exxa och Lovas selar?
Svar: Jag måste skamset erkänna att jag inte minns varifrån jag beställde dem… Något i hjärnan säger dragråttan men jag är inte säker.

Vad tror folk om dig som egentligen inte är sant?
Svar: En del tjejkompisar har i efterhand erkänt att de från början tänkte att jag var divig eftersom jag gillar en del märkesgrejer, smycken, högklackat osv men att de senare upptäckte att det inte var sant. Tur för mig 🙂
Har någon gång också fått frågan om jag retuscherar min hud på bilder och svaret är nej, jag behöver inte det eftersom jag har välsignats med min mammas porslinshy så jag är väldigt nöjd med huden direkt när jag rullar ur sängen. Med lite smink blir den såklart ännu finare.

Varför sålde ni er superfina bostadsrätt?
Svar:
För att tjäna pengar. Den värderades så himla högt efter vår renovering så det kändes helt rätt att ta pengarna och sticka.

Vad har du för kamera?
Svar: Johan och jag köpte i höstas en Nikon D610 som jag fortfarande inte har lärt mig fullt ut. Minuspoäng för det…

Vilken kamera rekommenderar du om man ska fota hundar?
Svar: En bra kamera men ett ännu bättre objektiv iochmed att hundar rör sig så mycket.

Vilket är ditt favoritställe på jorden?
Svar: Jag har tänkt och tänkt men kommer banne mig inte på något. Men över lag trivs jag på historiska platser som slott, fästningar och dylikt. Och på natursköna platser med fin utsikt där man kan sitta och ha picknick och bara njuta av lugnet och all skönhet runt omkring.

Hur ser din familj ut?
Svar: Min biologiska familj består av pappa, mamma, min storebror, min brorson, min styvmamma och så jag. Min självvalda familj är såklart Johan och Lova. Jag har även fått tre småsyskon på senare år, rent biologiskt tillhör de Johans familj men nu är de mina syskon också och jag avgudar dem!

Varför vill ni inte ha barn? Ja, det var det jag kom på… kul att du bjuder på dig själv!”
Svar: Eh… har jag verkligen skrivit det innan? Har letat frenetiskt genom gamla läsarfrågor utan att hitta det. Men whatever, vi vill förmodligen ha barn men inte nu. Vi är lite för själviska än så länge och jag vill gärna att huset ska vara klart först samt att vi ska ha gift oss först. Jag är lite gammaldags där.

 

9) ”Hej! Fina bilder och Lova ser glad ut! Jag läste i tidigare inlägg att ni ska bygga hus och jag och min fästman går i samma tankar. Hur kom ni på att det var rätt beslut? Är ni som vi oroliga för pengarna? Det känns som att man kanske får mer för pengarna om man köper ett gammalt hus? Min fästman anser att det är värt mer pengar för att man får ett spillrans nytt hus och jag vet själv inte vad jag tycker, hur ska man tänka där? Jag tänker att köper man ett gammalt hus så kanske det finns fler hus som tillhör egendomen som man kan göra om till hundhus tex. Vi pendlar fram och tillbaka som du ser. Det känns lite otäckt också på marknaden nu med de här låga räntorna? Bostadsbubblan kommer väl spricka snart? Hur tänker ni? Kommer du blogga om ert bygge? Kram Åsa och flocken”

Svar: Hej och det stämmer! Tja, det tog lite tid. Jag har alltid velat bygga nytt, jag är snickardotter och är i princip uppvuxen på byggen så för mig har det känts naturligt att bygga eget. Johan var mer inne på ett befintligt och vi bestämde att vi efter lägenhetensförsäljningen skulle köpa ett hus och renovera själva. Men så gick marknaden upp och priserna blev rent ut sagt löjliga, vi kunde åka och titta på riktiga skithus rent ut sagt som ändå låg på 2.5 miljoner. Och vi började mer och mer tänka att isf kunde vi ju lika gärna bygga nytt och på den vägen var det.
Tror alla som bygger hus är oroliga för pengarna men vi tjänar väldigt bra tillsammans så det skulle nog lösa sig om kostnaderna skulle dra iväg, vi är betydligt mer rädda för fuskbygge och krångel! För det är inte lika enkelt att lösa tyvärr. Pengarna löser sig oftast.
Jag tänker som din fästman, alltså att man får mer för pengarna med ett nytt hus. Då får man det som man vill ha det och man slipper alla problem som gamla hus kan ha. Plus att man slipper fastighetsskatten x antal år, bara där sparar man ca 150 000 kr.
Extra byggnader är en fin bonus med gamla hus, det håller jag med dig om! Förutsatt att de är i bra skick såklart. Vi kommer bygga egna hundgårdar istället från grunden.
Räntorna är ju till husköpares fördel nu men man gör nog klokt i att binda en del alt. hitta en medlemsbank med fast ränta. Finns ju en del vägar där. Bubblan kommer självklart att spricka och då kommer många nog tyvärr få gå ifrån sina hus. Därför tänker jag att det är viktigt att man bygger ett hus som står ut från mängden på ett bra sätt och som skulle attrahera en så stor grupp som möjligt, då värderas det högre och man får bättre möjligheter att klara lånen och behålla huset när bubblan spricker. Sen vet man ju inte när det sker, det kan vara många år bort.
Haha jag vet inte om jag skulle blogga om det, kanske? Eller om vi gör som med lägenheten, att vi skapar ett album på Facebook där som bara vänner kan se. Vi får väl se, vi är inte där än, just nu håller vi på att sortera husföretag där man får rita sitt eget hus och få det byggt i delar så det är en bra bit kvar.

 

10) Från Anna: ”Hej” Var har du köpt Lova alltså vilken kennel? Jag och min man håller just nu på att utreda om en siberian är rätt hund för oss, än så länge gillar vi det som vi har lärt oss. Vi har hus på landet och är friluftsmänniskor båda två så plats och motion är inget problem. Hur anser du att siberians är mot barn? Vi har tvillingar på 37 månader. Med vänlig hälsning”

Svar: Hej! Lova är från Aslakkgårdens kennel. Låter som att ni är kloka och tänker efter först, jag önskar att fler gjorde det. Får huskies mental och fysisk stimulans och massa kärlek så är de fantastiska familjehundar. Lova älskar barn och är oerhört lugn och försiktig runt dem, det är alltid lika kul att se. Lycka till med letandet och maila gärna igen om ni har fler frågor!

 

untitled22copy
Liten Lova 🙂 Foto av Ylwa Malmberg, kennel Snowstreams.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s